17. Juli – Gibraltar, GB

Vi ankom Gibraltar etter 75 nm. Hard motvind og mye motstrøm gjorde at turen ble ganske strabasiøs. Ved Trafalgar møtte vi den mest ruskete sjøen.

Slaget ved Trafalger

Slaget ved Trafalger

Slaget ved Trafalgar ble utkjempet den 21. oktober 1805 og var en del av krigen «den tredje koalisjonen», ledet av Storbritannia, førte mot Frankrike. Det var det viktigste sjøslaget under Napoleonskrigene og det sentrale sjøslaget i det 19. århundre. En flåte på 27 linjeskip fra Royal Navy ødela en fransk-spansk flåte på 33 linjeskip vest for Kapp Trafalgar, sørvest i Spania. Den franske og spanske flåten under den franske viseadmiral Pierre Charles de Villeneuve mistet 22 skip, mens britene ikke hadde skipstap. Britenes tap av sjøfolk og soldater var på 449 døde og 1 241 sårede, mens de fransk-spanske tap var på 4 408 døde og 2 545 sårede. Den britiske sjefen for eskadren, viseadmiral Horatio Nelson døde mot slutten av slaget; han hadde da sikret sin plass som Storbritannias største helt til sjøs.

15 sekundmeter midt i mot, og mannskapet var i shorts... Bølgene skyllet over båten.  Ikke det vi er vant til fra skandinaviske farvann, da er det helst full seildress!

15 sekundmeter midt i mot, og mannskapet var i shorts… Bølgene skyllet over båten. Ikke det vi er vant til fra skandinaviske farvann, da er det helst full seildress!

Vi ankret opp i havnebyen La Linnea, da det var fullt i havnene på Gibraltar. Kun flyplassen til Gibraltar skilte oss.

Vi lå ved Gibraltar i 3 dager og har ekstremt mange opplevelser med oss i minneboken…

Gibraltar, man føler man har kommet langt på drømmereisa! Hilde mønstret på rett før etter å ha kommet med buss fra Malaga.

Gibraltar, man føler man har kommet langt på drømmereisa! Hilde mønstret på rett før etter å ha kommet med buss fra Malaga.

Europa point, Gibraltar

Europa point, Gibraltar

Selvfølgelig obligatorisk slektstreff...

Selvfølgelig obligatorisk slektstreff…

Grottene i Gibraltar er absolutt verdt et besøk!

Grottene i Gibraltar er absolutt verdt et besøk!

Fiesta, byfesten tre dager til ende i La Linnea. Tusenfryd og Liseberg blekner i forhold. Kjempestort tivoli, boder og en skikkelig folkefest.  Tivoliet stengte kl. 04 på morgenen, og folk pyntet seg i flotte folkedrakter.

Fiesta, byfesten tre dager til ende i La Linnea. Tusenfryd og Liseberg blekner i forhold. Kjempestort tivoli, boder og en skikkelig folkefest. Tivoliet stengte kl. 04 på morgenen, og folk pyntet seg i flotte folkedrakter.

Gibraltar fra en litt annen vinkel, helt til høyre; sjømerket, European point!

Gibraltar fra en litt annen vinkel, helt til høyre; sjømerket, European point!

Gibraltar sett fra Middelhavssiden

Gibraltar sett fra Middelhavssiden

20130725-073511.jpg

Gibraltar by night!

En dag tok vi taxi til Tarifa, og deretter hurtigbåt til Tanger i Marokko. Der ventet det oss en helt ny verden. Vår lille guide Hassan, loset oss trygt rundt i områder hvor vi aldri hadde turt oppsøke alene. Mye lyd, innpåslitne selgere, foredrag om persiske tepper, utprøving av div. Apotekvarer, og lokal mat på en flott restaurant, matmarked, fiskemarked, kryddermarked… Masse opplevelser det tar tid å fordøye. Det vil bli lagt ut fler bilder fra Marokko når vi har bedre nettilgang!

Marokko

Marokko

Utrolig spennende i Marokko

Utrolig spennende i Marokko

image

Marokkansk bygningsverk

20130725-072553.jpg

Kiosken på hjørnet, disse var det mange av. Marokko’s svar på Bunnpris??

20130725-072657.jpg

Latmannsliv

20130725-072727.jpg

Vår flinke guide, Hassan, vr så liten at han fikk plass i armkroken til Gunnar under kjøreturen….

20130725-072805.jpg

FATIMAS HUS, Tanger
Fatima az-Zahra (arabisk: فاطمة الزهراء DIN: Fāṭima az-Zahrāʾ, også kjent som Fāṭima bint Muḥammad; født ca. 606, død ca. 632) var profeten Muhammeds femte og yngste datter. Fatimas mor var profetens første kone Khadīja. Fatima er ofte omtalt med ulike hederstitler, spesielt vanlig er az-Zahrāʾ, «den skinnende».
Hun giftet seg med fetteren til faren, den fjerde kalifen Ali ibn Abi Talib, og fikk blant andre sønnene Hasan ibn Ali og Husayn ibn Ali. Ifølge en tradisjon er Fatima den eneste av Muhammeds barn som fikk egne barn. Hun blir ansett for å ha vært spesielt gudfryktig og ydmyk, og regnes som syndfri innen sjiaislam.
Det muslimske, og jødiske, lykkesymbolet Fatimas hand, også kalt khamsa og annet, skal ifølge folketroen i Nord-Afrika og Midtøsten beskytte mot «det onde øye». Fatima er derfor et forbilde for mange muslimer, særlig kvinner. Mange omtaler henne som «den strålende Fatima» og «legemliggjørelsen av alt det guddommelige i den kvinnelige natur, det edleste ideal som den menneskelige tanke har oppnådd».
Fatimas hånd, også kalt hamsa og khamsa, er et populært symbol i muslimsk tradisjon som viser ei hand med to symmetrisk stilte tomler og et øye i handflata. Tegnet anses som en lykkebringer og skal ifølge folketroen i Nord-Afrika og Midtøsten beskytte mot «det onde øye». De fem fingrene kan også tolkes som de fem søylene innen islam.

 

20130725-072835.jpg

En riad (arabisk: رياض‎) er et tradisjonelt marokkansk hus eller palass med en indre hage eller gårdsplass. Ordet riad kommer fra den arabiske betegnelsen for hage, «ryad».[1] En viktig grunn for designet var islamske forestillinger bekymring om personvern for kvinner.
Da Almoravid-dynastiet ved slaget ved Sagrajas erobret Spania i det 11. århundre, sendte seierherrene muslimer, kristne og jødiske håndverkere fra Spania til Marokko for å jobbe på monumenter.
Bygningene ble fokusert innover, for familiens privatliv og beskyttelse mot vær og vind. Dette innoverrettede fokus ble uttrykt i den sentrale plasseringen av det meste av interiøret i hage og gårdsplassen, samt mangel på store vinduer på utsiden ved bruk av leir- eller murvegger. Dette utformingsprinsippet fant støtte i islamske forestillinger av personvernet, og hijab for kvinner. Inngangen til disse husene er en stor overgang som oppfordrer til refleksjon fordi alle rommene åpner i den sentrale atriumsplass. I den sentrale hagen av tradisjonelle riader er det ofte fire appelsin- eller sitrontrær og muligens en fontene. Veggene i riadene er utsmykket med puss eller fliser og vanligvis med arabisk kalligrafi, ofte med sitater fra Koranen.
Stilen på disse riadene har endret seg gjennom årene, men den grunnleggende form er fortsatt brukes i design i dag. Nylig har det vært en økning i interessen i denne formen for hus etter en ny mote av fornyelse i byer som Marrakech og Essaouira, hvor mange av disse ofte smuldrer bort. Bygningene har blitt restaurert til sin fordums prakt. Mange riader blir nå brukt som hoteller eller restauranter. Bildet under er to eksempler i Marrakech, en renovert og fungerer som Hotel Riad Laksiba og den andre som ennå urennovert.

20130725-072908.jpg

Idyll!

20130725-073220.jpg

Butikken til broren til Hassan ble besøkt, og det ble noen par sko i sekken.. 😉
Fargerikt og livlig!

20130725-073243.jpg

Frukt og grønt-marked! Desveerre likte man ikke at vi tok bilder, derfor dårlig kvalitet…

20130725-073301.jpg

Fristende oliven

20130725-073329.jpg

Mange typer selgere!

20130725-073351.jpg

Sjåføren, Gunnar og Hassan.
En opplevelsesrik guidetur kan man si!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s